Witte Porto maken

Begin vorige week liet Alida weten dat de bladeren van de kastanjeboom ver genoeg uitgelopen waren om witte porto te maken.  Het was nu of volgend jaar.  Vrijdagavond was het dan zo ver en liet ze ons zien hoe we deze heerlijke drank konden maken.

Voor het recept kan je terecht bij de bestuursleden.
Zodra de noten op het juiste punt zijn zal Alida ons leren rode porto te maken dus hou je mailbox in de gaten.

Het was een zeer geslaagde avond.

Dank aan Alida en Paul.

Rijstmout

Momenteel staat er in de “badkamer” van de Gilde een potje gestoomde rijst in een zo constant mogelijke omgevingstemperatuur van 30°C te mouten.
Na een dag beginnen zich al sporen te vormen uit het toegevoegde Kouji-poeder. Deze sporen zorgen voor de omzetting van de zetmelen naar suikers. Men neemt een redelijk sterke kaasachtige geur waar gemengd met zoete parfums.

P1130818 P1130819 P1130829 P1130826
Dit goedje noemen we Kome-kouji (rijstmout) en is de eerste stap in het maken van Rijstwijn ofte Saké.
We doen het dit keer echt volgens het boekje en hopen daarmee, naast een mooi drinkbaar resultaat, ook weer eens een ervaring rijker te zijn.
Met een beetje sjans kunnen we iets op de japanse namiddag serveren. But no stress.

Marc

Scan_20160102 (2)°3.9.1965 +28.12.2015

Je ontdekte de wijnmakers al snel toen Bilzen je nieuwe thuis werd.
Al gauw wisten vele mede-enthousiastelingen je te vinden. Een man met een overdosis aan kennis en inzicht.
Je deelde deze kennis ook vaak. Wie heeft van jouw niet geleerd hoe wijnprobleempjes op te lossen ?
Proefjes met zuur- en zwavelmetingen ? Je legde het dikwijls haarfijn uit.
Ook moeilijke problemen zocht je uit of je wist wel iemand waar je moest zijn.
Maar je kon ons Limburgse werk appreciëren, ook al was je Antwerpenaar
Daarna startte je het brouwen in de gilde.
Een avontuur waar we heel goede herinneringen aan zullen overhouden
Je kriekenbier, haalde zelfs een eerste plaats op de bierkeuring.
Je organiseerde, kon mensen motiveren, en zo kwamen we tot grootste resultaten.
Het brouwen in Bokrijk, zou niet waar geweest zijn zonder jouw.
Niets was je teveel. Je reed heel het land plat om alles en nog wat bij te halen.
Als Marc aankwam met zijn grote aanhangwagen … stond iedereen klaar om in actie te komen.
Je was veel meer dan een wijnmaker of brouwer.
Door jouw hebben we veel geleerd, gezien en ervaren.
Hoe je iets kunt bereiken, met welke doorzetting.
Alles deed je met plezier, je nam er tijd voor,

We zullen je missen,.

Je boeiende verhalen over je werk, je barbecue-kunsten en zoveel meer.
We zetten je werk voort, dat zijn wij aan je verplicht.