Witte Porto maken

Begin vorige week liet Alida weten dat de bladeren van de kastanjeboom ver genoeg uitgelopen waren om witte porto te maken.  Het was nu of volgend jaar.  Vrijdagavond was het dan zo ver en liet ze ons zien hoe we deze heerlijke drank konden maken.

Voor het recept kan je terecht bij de bestuursleden.
Zodra de noten op het juiste punt zijn zal Alida ons leren rode porto te maken dus hou je mailbox in de gaten.

Het was een zeer geslaagde avond.

Dank aan Alida en Paul.

Rijstmout

Momenteel staat er in de “badkamer” van de Gilde een potje gestoomde rijst in een zo constant mogelijke omgevingstemperatuur van 30°C te mouten.
Na een dag beginnen zich al sporen te vormen uit het toegevoegde Kouji-poeder. Deze sporen zorgen voor de omzetting van de zetmelen naar suikers. Men neemt een redelijk sterke kaasachtige geur waar gemengd met zoete parfums.

P1130818 P1130819 P1130829 P1130826
Dit goedje noemen we Kome-kouji (rijstmout) en is de eerste stap in het maken van Rijstwijn ofte Saké.
We doen het dit keer echt volgens het boekje en hopen daarmee, naast een mooi drinkbaar resultaat, ook weer eens een ervaring rijker te zijn.
Met een beetje sjans kunnen we iets op de japanse namiddag serveren. But no stress.